Chorzy mówią o „alergii na wszystko” . Jest w tym źdźbło prawdy. Wymienione źródła zawierają białko profilinę. To składnik obecny i w pyłku i w owocach. W pomidorach występuje też drugie białko „powszechnie uczulające”. Nazywa się chitynaza klasy I. Jest w awokado, bananie, kiwi, mango, papai, kasztanie jadalnym oraz w lateksie ( prezerwatywy, rękawiczki) .Wrażliwa na gotowanie , więc w zupie nie zaszkodzi . Spożyta na surowo oprze się sokom żołądkowym i wywoła objawy z małym opóźnieniem . W zależności od tego, na które białko pomidora jest uczulony konkretny pacjent- będzie reagował albo na sałatkę i ketchup albo na zupę i leczo. Rzadko na oba ! Objawy wskazujące na pomidora to natychmiastowe (ostrzegawcze!) pieczenie i świąd warg, czasem ich puchniecie, pieczenie oczu , uczucie kuli w gardle, szczypanie skóry na rękach , którymi trzymaliśmy soczysty owoc, gorycz i odbijania ( refluks) , rzadziej kaszel i duszność, wyjątkowo napad astmy , zwykle biegunka, wreszcie pokrzywka lub wyprysk skóry. Niestety tzw. fabryczne testy skórne mogą wypaść fałszywie ujemnie. Czyli będą świadczyć przeciw spostrzeżeniom chorego i podejrzeniom lekarza. Dzieje się tak ponieważ delikatne białka łatwo ulegają rozpadowi podczas przechowywania. Dobrym pomysłem jest wykonanie testów punktowych lub płatkowych z świeżym surowym oraz gotowanym pomidorem. Ujawniają one „ całą prawdę” o przyczynach choroby częściej. W laboratorium alergologicznym możliwe jest oznaczenie obecności w surowicy krwi chorego antyciała E wobec profiliny. Ten właśnie test, jeśli jest dodatni, uważa się za najtrafniejszy w rozpoznawaniu rzadko podejrzewanej alergii niektórych osób na zupę pomidorową lub sałatkę grecką . Pomidory są przecież takie pyszne i zdrowe, zawierają cenne minerały...
Jako lekarz cenię takie niedowierzanie, bo faktycznie u niektórych osób , nawet z dodatnimi testami, objawy wcale nie występują . Być może zależy to od różnic pomiędzy pomidorem gruntowym , a koktajlowym ?. Albo od zjedzenia troszkę czy też sporo?. Dlatego o zrezygnowaniu z pomidora decyduje dopiero kilkudniowa dieta eliminacji i narażenia.