Ozdobą wiszących ogrodów królowej Semiramidy były wielkie , słodkie, niezwykle soczyste i pokryte aksamitną skórką owoce. Z pestek przywiezionych ukradkiem z Persji( dziś Irak) wyhodowano owe super-śliwy w Europie, stąd nazwa- Prunus persica. Obecnie alergia na brzoskwinie dotyczy niemal 75% mieszkańców Izraela, do 40% Hiszpanii i Włoch , a tylko 12% Kanady. W Polsce nie opublikowano dotąd badań, ale można się spodziewać ,że problem dokucza co dziesiątemu z nas, zwłaszcza jak ma przodków z południa Francji lub Italii.
Choroba ma dwie postacie zależnie od uczulenia na odmienne białka brzoskwini:
W przypadku alergii na białko wspólne z brzozą (kod: Bet v 1) objawy polegają na swędzeniu i obrzęku warg, niekiedy także języka i języczka , rzadziej zachyłków gardła i krtani, wyjątkowo objawów ogólnych. Ta postać często występuje w Polsce i innych krajach Europy Północnej w 5 do15 minut po spożyciu surowych owoców. Chorzy z opisanym ustnym zespołem uczuleniowym( UZU) nie reagują na owoce gotowane, gdyż Bet v 1 rozpada się pod wpływem wysokiej temperatury. Natomiast mogą się źle poczuć po spożyciu Bet v 1 w surowym jabłku, śliwce, wiśni, moreli, melonie ,bananie , orzechu laskowym lub selerze i marchewce.
Druga, groźniejsza, forma alergii na brzoskwinię jest związana z białkiem przenoszącym tłuszcze (kod: LTP). Jest ono oporne na gotowanie w 100 stopniach oraz na trawienie w żołądku. Objawy to silna pokrzywka całego ciała, bóle brzucha, wymioty, biegunka, niekiedy zagrożenie życia ( wstrząs) . UZU – jeśli wystąpi- stanowi tylko zwiastun . LTP gromadzi się głównie w “mechatej” skórce brzoskwini -jak powiedziała jedna mama- „tam gdzie witaminy”.
Porady praktyczne w alergii na brzoskwinię świeżą:
- Przy podejrzeniu alergii na Bet v 1 w brzoskwini surowej nie należy jej spożywać, podobnie jak surowych jabłek, wiśni, moreli, śliwek itp.
- Gotowanie zwykle usuwa ryzyko alergii.
- Zawsze należy sprawdzić skład potraw (np. sałatek)!
- Chorobę można opanować poddając się odczulaniu „ na pyłek brzozy”.
- Objawy ustępują szybko pod wpływem leków antyhistaminowych.
Porady praktyczne w alergii na brzoskwinię „ z puszki”:
- W alergii na BTL równie niebezpieczne jak spożycie surowej brzoskwini są kompoty, soki, puree, nektary.
- Obieranie ze skórki zmniejsza ryzyko wstrząsu po brzoskwini oraz jabłku, moreli, śliwce, wiśni.
- Niebezpieczna może być kukurydza, kabaczki, kalafior, winogrona, rodzynki, nektarynka, kabaczki, wywar jęczmienia w piwie, cytryna czy pomarańcza.
- Unikanie jest jedyną metodą leczenia.