Sprytne wiewiórki oraz przezorne gospodynie gromadzą zapasy orzechów na zimę. Ludziom będą smakowały w świątecznych ciastach, wiewiórkom pozwolą przetrwać mrozy. Jednak pojedyncze orzechy z zapomnianych wiewiórczych zapasów wyrosną w drzewa, a u niektórych ludzi spożycie niewinnego orzeszka wywoła skrajnie ciężkie i niebezpieczne uczulenie. Dlaczego?
Otóż najnowsze badania biochemii orzecha ujawniły ważne BIAŁKA spichrzowe nasion, które odpowiadają za alergię. Są to wiciliny( niebezpieczne jak penicyliny), konglutyniny i glicyniny. Szczególne znaczenie ma wstrząs anafilaktyczny, bo wtedy alergia może być śmiertelna. Groźna reakcja uczuleniowa może rozwinąć się po 2-3 orzechach laskowych, a nawet po odrobinie masła orzechowego.
Jeden z moich pacjentów opisywał to tak: „jak zjadam pierwszego orzecha zaczyna mnie piec warga, która trochę drętwieje i staje się jakby obca. Przy drugim orzeszku czuję zwężanie gardła i nie mogę połykać, pojawia się niepokój, szybkie bicie serca, swędzenie rąk i stóp. Kiedyś zjadłem garstkę orzechów na raz i dalej nic nie pamiętam… Lekarka Pogotowia powiedziała ,że miałem wstrząs.”
Porady praktyczne:
- Alergia na orzechy jest częsta i niebezpieczna.
- Choroba łatwiej i ciężej objawia się u uczulonych na pyłek drzew ( katar wiosenny) lub traw ( katar sienny). Dodam, że odczulanie na te pyłki zmniejsza ryzyko wstrząsu po orzechach.
- W razie wystąpienia silnej reakcji po spożyciu orzechów laskowych należy bardzo uważać na orzechy włoskie, pistacje, makadamie, pekan( leszczyna amerykańska), orzeszki sosnowe, nerkowca, brazylijskie i kokosowe.
- Typowy początek alergii orzechowej to obrzęk warg, języka, gardła i – szybko po tym- duszność, kaszel, ból brzucha, słabość lub zapaść( znaczny spadek ciśnienia tętniczego), aż po ryzyko zgonu. Nie wolno lekceważyć żadnego z wymienionych objawów.
- Nie wpisuję nazw wyrobów zgodnie z Ustawami, ale osobom uczulonym radzę przeczytać skład każdej czekolady, wielu ciast i bakalii, niektórych sałatek itd.
- Podróżującym po świecie zwracam uwagę na jadłospisy, gdzie * jest objaśniona : contained NUT, dangerous for allergics ( czyli jak z nut: zawiera orzechy niebezpieczne dla alergików). Widziałem taki tekst w barze londyńskiego lotniska Heathrow.
- Pewien mój pacjent twierdzi, że potrafi „wywąchać” zapach orzechów w dowolnym wyrobie. I tego nie je. Nie jest to metoda naukowa, ale warto ją wypróbować.
- Osoby silnie uczulone na orzechy powinny nosić ze sobą auto- strzykawkę z adrenaliną( jak w alergii na jad owadów). To co kiedyś kojarzyło się wyłącznie z „dziadkiem” do orzechów, dzisiejszy wnuczek powinien łączyć z ukrytymi alergenami białkowymi.