W Centrum Alergologii wykonywane są badania diagnostyczne, których wyniki pozwalają naszym lekarzom na precyzyjne diagnozowanie i różnicowanie chorób alergicznych oraz na prowadzenie terapii zgodnie z wytycznymi światowych zaleceń w dziedzinie alergologii - ARIA 2012, GINA 2014.
Jest metodą oceny zapalenia dróg oddechowych będącego przyczyną astmy. FeNO daje informacje o przebiegu zapalenia porównywalne do oceny biopsji lub popłuczyn z drzewa oskrzelowego. Badanie FeNO jest niezależne od badania spirometrycznego, bada inne aspekty choroby, szybciej reaguje na zmiany w procesie zapalnym. Badanie jest:
Badanie FeNO daje:
D1 Dermatophagoides pteronyssinus D2 - Dermatophagoides farinae D70 - Acarus siro D71 - Lepidoglyphus destructor D72 - Tyrophagus putescientiae E7 - odchody gołębia I6 - karaluch - prusak H2 - mieszanka kurzu domowego (Hollister Sten) E1 - naskórek i łupież kota E2 - naskórek psa E3 - łupież konia E201 - pióra kanarka E70 - pierze (pióra gęsi) E78 - pióra papużki falistej E86 - pióra kaczki E84 - naskórek chomika E82 - naskórek królika E81 - naskórek owcy E6 - naskórek świnki morskiej E5 - łupież psa E98 - naskórek, włos szynszyla (oczekiwanie 7 tygodni) G5 - Życica trwała G8 - Wiechlina łąkowa | G3 - kupkówka pospolita G4 - kostrzewa łąkowa G6 - tymotka łąkowa G12 - żyto (pyłki) T27 - Lipa drobnolistna (oczekiwanie 7 tygodni) T3 – brzoza T4 - leszczyna T2 - olcha T14 - topola T12 - wierzba W9 - babka lancetowata W6 - bylica pospolita W10 - komosa biała M6 - Alternaria tenuis M3 - Aspergillus fumigatus M5 - Candida albicans M2 - Cladosporium herbarum M4 - Mucor racemosus M1 - Penicillium notatum | E101 - albumina surowicy bydlęcej (BSA) (oczekiwanie 35 dni) F169 - mleko UHT (gotowane mleko) (oczekiwanie 35 dni) F1 - białko jajka F245 - jajko całe F75 - żółtko jajka F76 - alfa laktoalbumina F77 - beta laktoglobulina F78 – kazeina F2 - mleko krowie F81 - ser cheddar Alfa-amylaza F106 - hydrolizat serwatki (oczekiwanie 35 dni) F360 – jogurt F79 - gluten (gliadyna) F11 - gryka F6 - jęczmień F8 - kukurydza F7 - owies F4 - pszenica F9 - ryż F14 - soja F5 - żyto F88 – baranina F284 - indyk F83 - kurczak F26 - wieprzowina F27 - wołowina F3 - dorsz F40 - tuńczyk F205 - śledź | F24 Krewetka F15 - fasola F12 - groch F31 - marchew F244 - ogórek F86 - pietruszka F25 - pomidor F85 - seler F35 - ziemniak F48 - cebula F92 - banan F94 - gruszka F49 - jabłko F84 - kiwi F33 - pomarańcza F44 - truskawka F237 – morela F259 - winogrona F105 - czekolada F93 – kakao F221 - kawa F403 - drożdże browarnicze F89 - gorczyca (biała i czarna) F277 - koperek F280 - pieprz czarny F17 - orzech leszczyny F256 - orzech włoski F13 - orzech ziemny | F20 - migdały M44 - drożdże piekarskie (Saccharomyces cerevisiae) (oczekiwanie 35 dni) F156 - malina (oczekiwanie 35 dni) F32 - cytryna (oczekiwanie 35 dni) I3 - jad osy I1 - jad pszczoły I75 - jad szerszenia europejskiego I71 - jad komara I73 - Chironomus plumosus (Ochotka piórkowa) I205 - jad trzmiela O1 - bawełna K20 - wełna K82 - latex K74 - jedwab K80 - formaldehyd P1 - glista ludzka (ICD-9: L91) |
Badania panelowe
Pokarmowy | Inhalacyjny | Mieszany | Mleko plus | Atopowy | Inhalacyjny I | Owady | Antybiotyki |
o. laskowy o. ziemny o. włoski migdał mleko białko jaj żółtko jaja kazeina ziemniak seler marchew pomidor dorsz krewetka brzoskwinia jabłko soja mąka pszenna sezam mąka żytnia | pyłek brzozy pyłek olszy pyłek leszczyny pyłek dębu pyłek traw pyłek żyta pyłek bylicy pyłek babki roztocze Dp roztocze Df n. psa n. kota n. konia n. świnki m. n. chomika n. królika Aspergillus f. Cladosporium h. Penicillium n. Alternaria t. | o. ziemny mleko białko jaj żółtko jaja ziemniak marchew dorsz jabłko soja mąka pszenna pyłek brzozy pyłek traw pyłek bylicy roztocze Dp roztocze Df n. psa n. kota n. konia Aspergillus f. Cladosporium h | mleko kazeina a-Laktoalbumina b-Laktoglobulina (BSA) sur. albumina wołowa białko i żółtko jaja kurzego ryż soja banan wieprzowina wołowina kurczak mąka - mix drożdże D.pteronyssinus+D.farinae pleśnie – mix (Cladosporium, Alternaria) drzewa - późne (brzoza, dąb) drzewa – wczesne (olcha, leszczyna) 6 - traw Total IgE
| mleko kazeina a-Laktoalbumina b-Laktoglobulina białko jaja żółtko jaja dorsz o. ziemny kakao soja jabłko marchew pomidor mąka-mix kurczak cytrusy-mix ryż 6 traw Żyto n. psa n. kota Aspergillus f. Cladosporium h. Alternaria t. roztocze Dp roztocze Df pyłek brzozy pyłek leszczyny pyłek bylicy CCD
| pyłek brzozy pyłek olszy pyłek leszczyny pyłek dębu oliwka tymotka łąkowa pyłek żyta ambrozja pyłek bylicy pyłek babki lanc | jad pszczoły jad osy jad szerszenia komar meszka CCD | Penicylina G Penicylina V Ampicylina Amoxycylina Sulfametoxazol Cefalosporyna Ofloxacyna Cefaclor Tetracyklina Erytromycyna |
Inhalacyjny II | Pokarmowy IV | Celiakia IgA | |||||
Dp Df Naskórek psa Naskórek kota Naskórek konia Naskórek owcy Aspergillus f. Penicillium n. Alternaria t. Cladosporium h.
| orzech ziemny sezam wieprzowina kurczak wołowina dorsz owoce cytrusowe seler brzoskwinia pomidor
| Gliandyna IgA tTG IgA
| |||||
Celiakia IgG | |||||||
DGB IgG (deaminowany peptyd gliandyny) tTG IgG intrinsic factor
| |||||||
Orzech ziemny | Mleko plus gluten | Rekombinanty pyłki | Komponenty jaja kurzego | Rekombinanty |
| ||
F13 - orzech ziemny Ara h1 Ara h2 Ara h3 Ara h8 Ara h9 | F2 - mleko krowie F76 - alfa laktoalbumina F77 - beta laktoglobulina F78 – kazeina E204 – BSA F79 - gluten | G06 - tymotka łąkowa G205 - rPhl p1 G215 -rPhl p5 T03 - Brzoza T215 - rBet v1 T216 - rBet v2 | F01 - białko jajka F75 - żółtko jajka F232 - Owoalbumina Gal d2 F233 - Owoalbumina Gal d1 F323 - Konalbumina Gal d3 K208 - Lizozym Gal d4 | D. pteronyssinus D. farinae rDer p1 rDer p2 rDer p10 rDer p23 |